Ohrozené novozélandské zámky • Pavel Smirnov • Vedecký obraz dňa o "prvkoch" • Ornitológia

Ohrozené novozélandské wrens

Nový Zéland wrens (Acanthisittidae) – rodina vtákov je v mnohých ohľadoch nezvyčajná. Napriek tomuto mená, novozélandskí žrebci nie sú blízkymi príbuznými pravých krídiel (Troglodytidae), čo predstavuje jeden z najjasnejších príkladov konvergentného vývoja vo svete vtákov.

Podobnosť ekologických preferencií týchto skupín druhov viedla k podobnosti morfológie: malé veľkosti (do 10 cm u moderných druhov), krátke a zaoblené krídla, dlhé silné nohy, tenké špicaté zobáky na chytanie malých bezstavovcov, patronizujúce farbu peria (pozri mimikry). Pravé chvosty vtákov z Nového Zélandu sa vyznačujú krátkymi chvostmi, reverzným sexuálnym dimorfizmom vo veľkosti (ženy sú väčšie ako samce), jasnou tendenciou k strate schopnosti lietať v podmienkach nedostatku pozemských predátorov, neobvykle chmýřím peřím perím a mnohými štrukturálnymi vlastnosťami vnútorných orgánov. Mnohé z týchto znakov sú zriedkavé, ak nie jedinečné pre cestujúcich. Je to dobrý príklad toho, ako zmena biotopu ovplyvňuje ostrovné druhy, ktoré prežili milióny rokov v absolútnej izolácii od kontinentálnej fauny.

Dôvody na nezvyčajné charakteristiky novozélandského stola sa objavili po štúdiu ich DNA. Ukázalo sa, že všetci cestujúci, ktorí teraz tvoria viac ako polovicu celého svetového avifauna, sú to novozélandské žriebory, ktoré sú vetvou evolučného stromu, ktorý sa stal najprv izolovaným – podľa najnovších údajov, pravdepodobne na začiatku Eocénu. Z tohto dôvodu moderni taxonomisti často rozlišujú tieto vtáky do svojich vlastných podriadení Acanthisitti, Takáto samostatná taxonomická poloha robí z Nového Zélandu najcennejší objekt pre rôzne molekulárne a morfologické štúdie, ktoré dokážu vysvetliť mnohé aspekty života a vývoja vtákov.

Zo siedmich druhov rodiny, ktoré sa stretli s prvými ľuďmi na Novom Zélande asi pred 700 rokmi, doteraz prežili len dvaja. Najpočetnejšími z nich je strelec (Acanthisitta chloris), dostal taký neobvyklý názov kvôli podobnosti jeho patronizujúcich farieb s uniformou novozélandských pěchotníkov pechoty. Muži a ženy strelca sa dobre vyznačujú svojim sfarbením: chrbát a vrchol hlavy sú jednoznačné u mužov a u žien je olivovozelená v tmavých a ľahkých vzorkách.Navyše, ženy majú o niečo viac otočený hrot zobáka a o niečo dlhšie pazúrik zadného prsta. Súčasným rozsahom tohto druhu sú veľké ostrovy na Novom Zélande, na severe a na juh, ako aj niekoľko menších ostrovov, ktoré s nimi susedia. Pokladanie pozostáva z 3-5 vajec; Obaja rodičia sa zúčastňujú budovania hniezd a starostlivosti o potomstvo. Existujú šípky hlavne v zalesnenej oblasti; v dôsledku obmedzených letových schopností nemôžu prekonať obrovské otvorené priestory, v dôsledku čoho sú obzvlášť zraniteľné masívnou ťažbou stromov, ktoré fragmentujú rozsah druhov.

Strelec (Acanthisitta chloris). Foto © Mike Soper z nzbirdsonline.org.nz

Druhým moderným druhom rodiny je skalnatý novozélandský žrebec (Xenicus gilviventris; pozrite fotografiu vyššie). Obýva alpskú a subalpskú zónu hôr západnej časti ostrova Juh; v severnej populácii druhu – pravdepodobne samostatného poddruhu – vyhynuli v historickom čase. Habitát biotopu tohto vtáka sú otvorenejšie miesta s výstupmi holých skál, často pokrytých nízkymi kríkmi. Sexuálny dimorfizmus v sfarbení je menej výrazný: muži zhora sú maľovaní hlavne v zelených tónoch, ženy – v hnedastých.Relatívne veľké, uzavreté hniezda so vstupom na stranu vtákov sú konštruované zo suchých tráv a vetvičiek s včlenmi peria iných vtákov. V spojke sú zvyčajne tri vajcia. Rovnako ako strelec sa obaja rodičia starajú o potomkov. Celkový počet obyvateľov skalnatého stromu nepresahuje 15 tisíc osôb a má tendenciu klesať; druh je uvedený v červenej knihe IUCN ako zraniteľný. Hlavnou hrozbou pre skalnaté novozélandské žreby je snaha o invázne myši, potkany a ermine.

Najbližším príbuzným skalnatého dreva bol novozélandský bush (X. longipes), ktoré sa vyznačujú tmavšou farbou vrcholu, väčšinou šedá brucho a mierne dlhšie nohy. Rozsah tohto druhu až do minulého storočia nebol horší než dosah strelca a bol rozdelený do troch geografických pretekov: X. l. stokesii býval na severnom ostrove, nominative X. l. longipes – na juhu, X. l. variabilis – na ostrove Stewart a množstve priľahlých malých ostrovov. Postupná invázia niekoľkých druhov potkanov, rovnako ako myší a erminov na Nový Zéland, viedla k zániku všetkých troch poddruhov počas 20. storočia. Severný poddruh bol naposledy videný pri jazere Waikaremoana v roku 1955, v južnom – v roku 1968 na území národného parku Nelson Lakes.Po invázii potkanov na poslednú pevnosť Stewartského poddruhu, ostrov Big South Island, organizácia Novozélandská záchranná služba uskutočnila zúfalú záchrannú operáciu vtáctva, ktorá prepravila šesť jedincov na ostrov bez výskytu hlodavcov Kaimohu. Nanešťastie, malá populácia vtákov nemohla získať oporu na novom mieste: po pozorovaní pár kríkových rýb v roku 1972 sa vtáci tohto druhu už nevideli.

Kríkov Nový Zéland wren (Xenicus longipes). Foto © Don Merton z nzbirdsonline.org.nz

Tri ďalšie relatívne veľké (do 30-50 g) druhov rodiny mohli prežiť až do doby, kedy domorodci Maori kolonizovali ostrovy Nového Zélandu. Toto je novozélandský dlhý účtovaný žreb (Dendroscansor decurvirostris), rovnako ako dva druhy veľkoplošných drôtov, ktoré sa nedávno stali nezávislým rodom Pachylpichas – Sever (Xenicus jagmi) a južnej (X. yaldwyni). Podzemné zvyšky týchto vtákov naznačujú ich výraznejšiu adaptáciu na suchozemský životný štýl a úplné alebo takmer úplné opustenie letu. Posledný z nich bol pravdepodobne príčinou vyhynutia týchto druhov: približne 1280 nl, domorodci z Maori a ich nežiaduce satelity, polynézske malé potkany, kolonizovali Nový Zéland (Rattus exuluje).Je nepravdepodobné, že malé drobné škvrny spôsobili veľký gastronomický záujem o ľudí, ktorí dávajú prednosť väčšej hre, ako sú pštrosie-like moas (Dinornithiformes) vyhubených počas nasledujúcich storočí. Ale u potkanov sa drobné vtáky a ich hniezda stali žiaducou a ľahkou korisťou, pretože už niekoľko miliónov rokov evolúcie izolovane nevyvinuli žiadne prostriedky ochrany pred suchozemskými cicavcami. Prvých európskych kolonistov sa nenájdili ani na dlho-zobákovom, ani na veľkých nohách na Novom Zélande.

Posledným, siedmym rodinným druhom je slávny kefínový keř (Traversia lyalli), ktorý sídli na malom ostrove Stevens (alebo Stephens) vo Cookovej priepasti medzi severným a južným ostrovom. Legenda o zmiznutí tohto vtáka je všeobecne známa (pozri The Cat, ktorá zničila celý druh vtáka). V skutočnosti je však tento príbeh o niečo komplikovanejší, ale, bohužiaľ, nie menej tragický. Archeologické nálezy výrečne naznačujú, že až do doby osídlenia maorských druhov bolo bežné na oboch hlavných ostrovoch súostrovia. Invázia polynézskych potkanov viedla k vyhynutiu tohto vtáka všade okrem jediného ostrova, na ktorom škodlivé hlodavce nemohli preniknúť.Ale s príchodom prvých kolonistov európskeho pôvodu na Stevens, ostrov bol obývaný ďalšími dravými spoločenskými ľuďmi – mačkami. Mačka prvého opatrovníka čerstvo postaveného majáka Davida Lylala v lete 1894 začala prinášať majiteľov "trofeje", v ktorých rýchlo rozpoznal niečo zaujímavé pre vedu a potom odovzdal jatočné telá miestnemu prírodovedcovi Walterovi Bullerovi.

Úloha ženy Sterens Wren (Traversia lyalli). Foto © Colin Miskelly z nzbirdsonline.org.nz

Nanešťastie pre vzácny vták, Tibbles – to bolo meno mačky – nekonal sám. Staré dokumenty prvých osadníkov Stevens naznačujú, že vo februári toho istého roku 1894 bola najmenej jedna tehotná mačka uvoľnená na ostrov, ktorý sa preukázateľne podaril prežiť a úspešne zvýšiť potomstvo. O pár rokov neskôr sa ostrova doslova zahliadal s mimozemskými predátormi: Robert Katkart, nový majiteľ majáku, hlásil na svoju vlastnú ruku, že zničil viac ako sto divokých mačiek v roku 1899 sám! Avšak malá, prakticky neschopná vtáka lietať stačila na menšiu koncentráciu kožušinových vrahov: najnovšie informácie o stretnutí s týmto krížom pochádza z augusta 1895.Následne Stevens, mimochodom, stratil obe mačky, úmyselne zničené miestnymi službami na ochranu prírodných zdrojov do roku 1925, a posledné primárne lesy, znížené na potreby miestnych obyvateľov.

V spodnom riadku máme nasledujúci obrázok. Rodina vtákov endemických ostrova súostrovia počas dvoch vĺn ľudských a synantropických druhov cicavcov sa znížila na dva druhy, z ktorých jeden je v zraniteľnej pozícii. V niektorých prípadoch ich biotopy boli zničené, v iných došlo k významným antropogénnym premenám a bez investovania vážnych síl a materiálnych zdrojov nemožno obnoviť v pôvodnej podobe. Environmentálna legislatíva moderného Nového Zélandu je jedným z najprísnejších na svete, ale významná časť zdrojov špecializovaných organizácií krajiny sa vynakladá na nápravu chýb predchádzajúcich generácií. Jedným z najviac deštruktívnych z nich je zavedenie mnohých druhov, ktoré predtým neboli charakteristické pre súostrovie. Rovnaký problém je kľúčový pre mnohé ďalšie tropické a subtropické ostrovy, ktoré dodnes zachytávajú zvyšky nedotknutej flóry a fauny, ktoré bojujú za prežitie s hordami cudzích útočníkov.

Vo foto – skalnom Novom Zélande wren (Xenicus gilviventris).Foto: © Robin Bush z nzgeo.com

Pavel Smirnov


Like this post? Please share to your friends:
Pridaj komentár

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: